Forslag til bygging av hundegård for polarhunder:

 

Nedenfor ser du skisser over hvordan man kan bygge 1 stor hundegård som egner seg for Malamuter.  Gården kan også deles i 2 slik at den har plass til 2 hunder, med en gang eller på et senere tidspunkt.

 

Hundegården er bygget med 3,5 mm. armeringsnett. (Et rimeligere alternativ til vanlig strekknetting eller ferdige elementer)  Nettene er lette å arbeide med fordi de er så stive at de nesten står av seg selv.  Det går 7 nett til en hundegård som den i eksemplet.  Nettene er festet med 1" kramper til innsiden av ei ramme av 2" x 2" materialer.  Høyden på de loddrette stenderne (hjørner og midtstolper) er 2 m. slik at den totale høyden på gården blir 2,1 m.  Dette passer godt med armeringsnettene som er 2 x 5 m. med tråder som stikker ca. 5 cm. utenfor hele veien rundt.  (NB! Ta kontrollmål)  Det kan godt benyttes 3" x 3" materialer i hjørner og i døra hvis man vil ha alt mer stabilt.  Dette vil selvfølgelig øke kostnaden noe.  2 nett legges i bunnen under et lag grov knust fjellgrus (ikke singel) slik at hunden(e) ikke kan grave seg ut.  

(Hvis man har anledning til å grave ned en grop på ca. 30 cm. under hele hundegården og fylle den med pukk, er det det beste grunnlaget for en hundegård for å sikre god drenering.  Da legger man nettene rett på pukken og legger grus over nettene.  Dette er imidlertid ikke en forutsetning for et godt resultat.)

Nettene i bunnen festes sammen langs midten med jernbindertråd.  Et ca. 1 1/2 meter bredt stykke av et nett festes over hundehuset fordi det er laveste punkt hvis hunden hopper opp på taket, slik at hunden ikke kan stå på hundehustaket og hoppe ut.  I dette eksemplet er det tenkt at man bruker samme type nett over hundehuset (av praktiske grunner), men et stykke av et 5 mm. nett vil være bedre fordi det er stivere, lettere å stive av med en midtstolpe og det tåler mer snø.

 

Hele hundegården i eksemplet er plassert på en ramme av jernbanesviller.  Dere som ikke kan få tak i sviller kan benytte tømmerstokker eller andre solide materialer som gården kan festes til.  (Hvis man benytter ubehandlede materialer vil disse råtne etter noen år.)  NB!  Det lønner seg ikke å støpe dekke under hundegården fordi betong trekker til seg urin og annet og det blir etterhvert vond lukt.  Det beste er å plassere alt på et sted som drenerer seg godt.

 

 

 

Hundegården i perspektiv sett forfra.

 

Hundegården i eksemplet er sammenføyd med skruer.  2 stk. 100 x 6 mm. skruer i enden av hver del.  Dørstokken står mellom 40 og 50 cm. over bakken.  Dette gjør at døren vil gå fritt selv med mye snø.  Det gjør det også vanskeligere for hunden å smette ut når folk skal inn.  Døren er hengslet på høyre side (der det er satt inn en dør til på den andre siden er den hengslet på venstre side)  Døren svinger inn i gården til høyre slik at man skyver døren forran seg når man går inn og forhindrer best at hunden får smette ut.  Døren er hengslet med 2 solide hengsler på innsiden og låst med boltelås som har plass for hengelås midt på dørens venstre utside.  Man sette på et stykke ekstra materiale midt på dørens venstre langside slik at boltelåsen får skruefester.  De som vil ha åpningen barnesikker uten å måtte sette på hengelås kan montere en portlås (smekklås) på innsiden av døren, øverst i venstre hjørne.  En voksen person må da smette hånden gjennom nettingen for å få opp døren, ca. 2 m. over bakken -, etter at boltelåsen er åpnet.  De som vil ha nettingen barnesikker kan feste et ekstra nett utenpå det andre, forskjøvet slik at maskene blir bare halvparten så store, og i 1 m. høyde over bakken.

  

 

 

 

Hundegården sett i ovenfra.

 

Hundegården kan lett deles i 2 og vil da være stor nok for 2 hunder.  Hundehusene plasseres bakerst rett overfor døren(e) slik at hundene kan gjøre fra seg på den siden de ikke bruker til å gå fra huset til døren.  (De hundene som er så renslige)  Hundene kommer også litt bort fra hverandre når de ligger i huset.  Når dørene står i hver sin ytterkant blir det også lettere for hundene å se hvilken dør man går til, og de blir mindre stresset på hvilken gård man skal gå inn i.  Hvis man ønsker det kan man lage en plattform i full bredde og ca. 1 1/2 m. frem fra bakre nett, ca. 10 cm. over bakken, som hundehuset står på, og hundene kan ligge ved siden av huset (de-lux versjonen).  For dere som har hundegården plassert fritt kan det være lurt å sette opp noen små skyggevegger av plank eller bakved i hjørner eller ved siden av der hundene pleier å ligge slik at de får skygge på solfylte dager (Gjelder i hovedsak på østlandet (:-))  Til de-lux versjonen hører også vannskåler som henger i en ring på nettet ca. 35 cm. over bakken.  Til Røkke-versjonen hører vann/matskåler som henger i en anretning som kan snues slik at skålen kan svinges inn i gården uten at man går inn.  (Det kan faktisk være nyttig hvis man har urutinerte personer til å passe hundene ei helg.)

 

 

Det kan være lurt å overveie hvor man plasserer hundegården i forhold til utgangsdøra på boligen. (Hvis man har noe alternativ i det hele tatt)  Hundegården bør plasseres både med tanke på skygge, og med tanke på at hundene ikke behøver å bry seg hver gang noen kommer eller går i utgangsdøra.  Det skaper ekstra ro hos hundene hvis de kan se om en person er på vei bort til dem eller bare på tur til veien eller bilen.  Dette skaper mindre stress i hverdagen både for hund og mennesker.  Hundegården bør allikevel være plassert slik at hundene kan ha en viss kontakt med folk (med flokken sin).

 

 

 

Eksempel på hundehus til polarhunder:

 

Et hundehus kan bygges av mange forskjellige materialer, avhengig om man legger vekt på utseende og vekt, eller om man tenker først og fremst på funksjon.  Huset i dette eksemplet er bygget av 2" x 2" materialer og 12 mm. vannfast sponplate.

 

Hundehuset i dette eksemplet er stort, og passer der man har plass til å gi hunden god plass.  Huset passer både til store og små hunder.  Utformingen av huset tar hensyn både til hunder som liker å ligge i åpningen hele tiden og til dem som liker best å ligge helt inne i huset.  Det tar dessuten hensyn til dere som bor i litt værharde strøk, der det kan være godt for hunden å kunne ligge litt innenfor åpningen.

 

Til huset i eksemplet er benyttet 12 mm. vannfast sponplate til alle flater, 2"x 2" i de fire hjørnene/beina og 1 1/2 " i øvrige deler.  Det går 2 sponplater på 120 x 200 til ett hus (halvparten av den ene platen blir til overs) eller 3 plater til 2 hus.  Man trenger ca. 4 m. av dimensjonen 2"x 2" og ca. 10 m. av dimensjonen 1 1/2"x 1 1/2".  (Det går helt fint å bruke 2"x 2" til alle deler hvis men andre dimensjonen ikke er å få tak i.)

 

 

 

Hundehuset sett forfra i perspektiv.

 

Hundehuset i eksemplet er laget for at det skal gå an å demontere det på en lett måte for å ta med seg hvis man flytter, eller mellom forskjellige hundegårder.  Huset står 20 cm. over bakken slik at det ikke skal snø ned så lett, taket er hengslet i bakkant slik at det lett kan vippes opp for renhold, det er skrånet bakover så vannet renner av og det er festet med hengelåsbeslag med traktorsplint i forkant slik at det ikke kan blåse opp.  Bunnen kan lett vippes opp for renhold eller utskifte.  Åpningen er plassert høyt på veggen slik at halm ikke så lett trekkes med ut.  I nedkant av åpningen, på innsiden kan man feste en kloss slik at åpningen ikke slites så fort og slik at den blir bedre å legge hodet på.  Hvis man vil kan man legge papp på taket, men det er mange hunder som liker å rive i stykker pappen.  Hvis man vil kan man feste en list rundt kanten av hele taket slik at det ikke er så lett å gnage det i stykker.

 

 

 

 

Hundehuset sett i snitt ovenfra.

 

Sideveggene i huset er 65 cm. høye i bakkant og 70 i forkant.  De er 70 cm. brede.  Til sideveggene fester man hjørnestolpene/beina med skruer (5x50 mm.)  Beina kappes så lange at de stikker 20 cm. under sideplaten (85 cm. bak og 90 forran.)  På innsiden av alle fire vegger festes støtte for gulvet før huset settes sammen.  (Husk å sette av plass til at sideveggene skal stå innenfor kanten på langveggene.)  Frontplaten er 70x100 cm. og bakplaten er 65x100.  Når de fire delene er ferdige kan man holde dem sammen og bore hull til monteringsbolter.  Det er nok med 3 gjennomgående bolter i hvert hjørne, fordelt likt i høyden.  (12 stk. 8x80 mm. bolter med skiver og selvlåsende mutter gjør jobben.)  Husk å sette den øverste bolten så langt ned ( < ca. 5 cm. )at det blir plass til kanten som skal ligge utenfor alle veggene når taket er lukket.  Kanten skal festes i takplaten som kappes 120x100 (halv plate).  Kanten festes slik i takplaten at det er 1 cm. klaring til veggene hele veien rundt slik at taket går lett opp og ned.  Taket monteres slik at det er ca. 10 cm. overheng bak og ca. 40 ca. forran over inngangen.  Bunnen blir nå ca. 69,5 x 87,2 cm. og kan bare slippes løs nedi huset.  Bunnen er den som stiver av og gjør at huset er i vinkel.  På innsiden av bakveggen (ca. 5 cm. ned fra toppen) festes også en 2"x 2" i hele lengden som skal være feste for hengslene til taket.  Den andre delen av hengslet festes til kanten i taket.  Åpningen inn er 25 x 30 cm. og plasseres 10 - 15 cm. fra overkant av frontveggen og 10 - 15 cm. fra høyre hjørne.

 

(På Røkke-versjonen er det festet spikerslag oppe og nede hele veien rundt og påslått bakved slik at det ser ut som et tømmerhus.)  (:-)) 

 

Tenk deg om før du plasserer hundehuset(ene) i en hundegård(ene).  Det kan være lurt å ta hensyn til hvordan det står i forhold til vindretning (snøfokk) og i forhold til husene i nabohundegårder.  Det kan også være lurt å tenke seg om hvordan det står i forhold til huset du selv bor i.  Riktignok kan det være hyggelig å ha blikkontakt med hunden når den ligger i huset, men det kan også bli slitsomt og skape unødig mye stress at hunden ser all aktivitet på gårdsplassen og i kjøkkenvinduet.

 

Skaff deg litt tørr halm eller spon (ikke flis) til å ha i bunnen så er huset klart til innflytting !

 

 

Lukk vinduet

Skriv ut

 
©  Copyright - Kennel Igaluk.  Siden kan skrives ut, men tillates ikke modifisert, benyttet komersielt eller på websider.